CURRY Z KURCZAKIEM PO INDYJSKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Jeśli znudziły się już Wam standardowe połączenia smakowe i macie ochotę na trochę szaleństwa polecam dania kuchni indyjskiej. Nietypowe połączenia smaków - jak kurczak z mlekiem kokosowym - zaskoczą niejednego z Was.


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

120 g suchej ciecierzycy

2 szt. czerwonej papryki

1 szklanka mleka kokosowego

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka świeżego imbiru

1 łyżeczka papryki chilli mielonej (zmielona)

1½ łyżki soku z cytryny (z połowy cytryny)

1 łyżka przyprawy curry

sól

pieprz czarny mielony

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
158
7,9%
Bialko
7g
4,7%
Weglow...
12,6g
6,3%
Tluszcze
9,2g
15,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ziarna ciecierzycy zalać zimną wodą i odstawić na noc do lodówki.
  2. Następnego dnia odsączyć i zalać świeżą wodą. Gotować do miękkości - przez około 40 minut.
  3. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę i skropić sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry. Odstawić do lodówki.
  4. W dużym garnku rozgrzać oliwę.
  5. Do garnka wrzucić pokrojoną cebulę i zeszklić.
  6. Dodać pokrojony z cieniutkie plasterki czosnek.
  7. Dodać kurczaka, posypać curry i startym imbirem. Podsmażać aż kawałki kurczaka lekko się zrumienią.
  8. Następnie dodać odsączoną ciecierzycę, kawałki papryki oraz łyżeczkę przyprawy chilli. Zalać mlekiem kokosowym i przykryć.
  9. Gotować ok. 30 minut.

Dania kuchni indyjskiej standardowo podawane są z ryżem. Można też podawać z świeżą bagietką.


Curry z kurczakiem po indyjsku Przepis

Curry z kurczakiem po indyjsku Przepis

DODAJ KOMENTARZ