CURRY ZE SZPINAKIEM I BATATAMI


KATEGORIE
Kuchnia indyjska
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.14)
Kolejna wersja indyjskiego curry na naszym blogu. Klasyczna baza do tego dania została wzbogacona o świeży, młody szpinak i bataty. Jako dodatek mamy sproszkowany młody jeczmień, żeby curry było bardziej zielone. Smak jest lekko słodkawy z wyraźną nutą szpinaku.


SKŁADNIKI

4 szt. cebuli

4 ząbki czosnku świeżego

3 łyżki świeżego imbiru

pół papryki habanero

2 łyżki masła

1 opakowanie mleka kokosowego

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

1 opakowanie pomidorów w puszce

1 łyżka pasty curry (zielonej)

2 szklanki świeżego szpinaku

marchewka

1 łyżka młodego jęczmienia mielonego

2 szt. batatów

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę, czosnek, imbir i papryczkę pokrój bardzo drobno (można użyć robota kuchennego)
  2. Rozgrzej masło w garnku i wrzuć przyprawy
  3. Po około minucie (jak będzie czuć zapach przypraw) dodaj posiekane warzywa
  4. Smaz około 10 minut aż całość przybierze brązowy kolor
  5. Dodaj pomidory z puszki, wymieszaj i duś pod przykryciem 20 minut (od czasu do czasu zamieszaj, żeby nie przypaliło się do dna)
  6. Wlej mleko kokosowe
  7. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i w kostkę o boku pół centymetra bataty
  8. Duś około 20 minut
  9. Dodaj cały świeży szpinak i młody jęczmień
  10. Wymieszaj i jeszcze duś 10 minut


Curry ze szpinakiem i batatami Przepis

Curry ze szpinakiem i batatami Przepis

Curry ze szpinakiem i batatami Przepis

DODAJ KOMENTARZ