CYKORIA ZAPIEKANA Z SZYNKĄ I SEREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 1.75)
Cykorię do tej pory jadłem tylko w sałatkach a jeśli pojawiała się w daniach obiadowych to w postaci liści i jako dodatek. Tym razem chciałem umieścić cykorię w centrum dania a resztę produktów dobrać do niej jako dodatki.
Połączenie szynki i sera pasuje w zasadzie do większości dań "na słono", więc tutaj też musiało się sprawdzić.
Jedyny dylemat jaki został na koniec to czy podawać danie z surówką, czy bez, skoro składa się głównie z warzywa ;)


SKŁADNIKI

5 szt. cykorii

5 plasterków szynki tradycyjnej (dużych)

5 plasterków sera żółtego (dużych)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
83
4,2%
Bialko
6,7g
4,5%
Weglow...
2,2g
1,1%
Tluszcze
5,2g
8,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wrzuć cykorię do osolonego wrzątku
  2. Gotuj 15 minut (cykoria będzie pływać i się obracać na powierzchni, tak więc powinna się ugotować z każdej strony)
  3. Po ugotowaniu wyjmij ją z wody i odstaw, żeby trochę ostygła
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne na tyle duże, że zmieści wszystko w jednej warstwie
  5. Każdą cykorię owiń plasterkiem szynki a następnie sera i ułóż w naczyniu
  6. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 10 minut w termoobiegu (bez przykrycia)


Cykoria zapiekana z szynką i serem Przepis

Cykoria zapiekana z szynką i serem Przepis

Cykoria zapiekana z szynką i serem Przepis

DODAJ KOMENTARZ