CYTRUSOWA SAŁATKA Z KREWETKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 2.94)
Orzeźwiające połączenie smaku pomarańczy z bazą z rukoli i krewetkami. Sałatka, która w sam raz sprawdza się jako lunch podczas zajętego dnia.
Można ją śmiało przygotować w 20 minut rano, więc będzie idealnie świeża kiedy będziemy mieć ochotę ją zjeść. Jest też dobrze zbilansowana, więc zaspokoi głód i dostarczy nam energii na kilka godzin.


SKŁADNIKI

5 szt. krewetek tygrysich

pomarańcza

pół awokado

2 szklanki rukoli

2 łyżki szczypiorku

1 łyżka orzechów włoskich

1 łyżka masła (do smażenia)

Sos

1 łyżka miodu

1 łyżka czerwonego octu winnego

2 łyżki oliwy z oliwek

2 szczypty soli

2 szczypty mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
133
6,7%
Bialko
3g
2%
Weglow...
10,8g
5,4%
Tluszcze
9,5g
15,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Składniki sosu umieść w miseczce i dobrze rozmieszaj
  2. Na patelni rozpuść masło i dodaj krewetki
  3. Smaż około 5 minut od czasu do czasu mieszając aż się lekko przyrumienią
  4. Obierz awokado i pokrój w plasterki
  5. Na talerzu ułóż rukolę
  6. Obierz pomarańczę (tak, żeby zostało jak najmniej białych skórek)
  7. Potnij ją na kawałki wielkości około centymetra i połóż na rukoli
  8. Ułóż awokado i krewetki
  9. Drobno posiekaj szczypiorek i orzechy i posyp nimi sałatkę
  10. Polej sosem i podawaj ;)
Przepis zainspirowany przepisem z książki Okrasa kontra Pascal.


Cytrusowa sałatka z krewetkami Przepis

Cytrusowa sałatka z krewetkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ