CZARNA POTRAWKA Z CZARNYM RYŻEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 140 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Potrawka złożona w zasadzie z samych ciemnych, prawie czarnych warzyw i dobrej wołowiny, która pod ich wpływem również przyjęła bardzo ciemny kolor. Do tego czarny ryż i powstało najciemniejsze danie w mojej kuchni, które nie zawiera sztucznych składników i barwników.
Jedynym rozjaśnieniem dania jest batat, ale podczas duszenia również przyjął kolor innych warzyw. Jest tez on jedynym warzywem w tej kolekcji, które nie wyrosło w naszym rodzinnym ogródku ;)


SKŁADNIKI

1 łyżka masła klarowanego

cebula czerwona

pół kg antrykotu wołowego

1 szklanka bulionu warzywnego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 opakowanie pomidorów w puszce

2 szt. czarnej marchewki

1 szklanka fasolki szparagowej czarnej

4 szt. pomidorów Indigo Blue

pół batatów

¼ szt. papryki Habanero chocolate

1 ząbek czosnku świeżego

1 łyżeczka tymianku suszonego

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka mielonego pieprzu

pół łyżeczki cukru trzcinowego

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

1 szklanka czarnego ryżu

PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku rozgrzej masło klarowane
  2. Potnij czerwoną cebulę w plasterki i dodaj do masła
  3. Wołowinę potnij w kostkę o boku około pół centymetra i dodaj do cebuli
  4. Smaż około 4 minut często mieszając, żeby oba składniki się przyrumieniły
  5. Wlej do garnka bulion i dodaj sos sojowy oraz pomidory z puszki
  6. Potnij czarne marchewki w półplasterki
  7. Batat obierz i pokrój w kostkę około pół centymetrową
  8. Czarnej fasolce obetnij końce i przekrój każdą na pół
  9. Wrzuć warzywa do garnka
  10. Dodaj drobno posiekaną paprykę habanero chocolate
  11. Wsyp tymianek, soł, pieprz, paprykę słodką i cukier trzcionowy
  12. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszaj
  13. Duś pod przykryciem około dwóch godzin od czasu do czasu mieszając
  14. Piętnaście minut przed końcem dorzuć przekrojone na ćwiartki pomidory Indigo Blue
  15. W międzyczasie ugotuj czarny ryż i podaj go razem z potrawką


Czarna potrawka z czarnym ryżem Przepis

Czarna potrawka z czarnym ryżem Przepis

DODAJ KOMENTARZ