CZARNY RYŻ Z KREWETKAMI, PIECZONĄ PAPRYKĄ I GRILLOWANĄ CUKINIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.83)
Czarny ryż to prawdopodobnie najzdrowsza jego odmiana. Ma mocno ciemny kolor zbliżony do czarnego i delikatny orzechowy posmak.
Doskonale pasują do niego krewetki z dodatkiem upieczonej papryki i grillowana cukinia. Odpowiednie przyprawy i mamy wyjątkowe danie na wyjątkowe okazje.


SKŁADNIKI

100 g czarnego ryżu

papryka Bell czerwona

2 ząbki czosnku świeżego

cebula dymka

cukinia

150 g krewetek tygrysich

¼ szklanki wina białego wytrawnego

1 łyżka oliwy z oliwek

2 łyżki masła klarowanego

szczypiorek

PRZYGOTOWANIE

  1. Czarny ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu
  2. Paprykę piecz 15 minut na kratce (w całości) w 200 stopniach w termoobiegu
  3. Następnie zawiń ją w folię i po 2 minutach obierz ze skórki
  4. Pokrój cukinię w plasterki i smaż na patelni grillowej posmarowanej oliwą przez około 10 minut (musi się przyrumienić)
  5. Rozgrzej na patelni masło klarowane i wrzuć posiekaną dymkę
  6. Smaż około 2 minut i dodaj posiekany czosnek a po minucie krewetki
  7. Po około 3 minutach jak krewetki lekko się przysmażą dodaj paprykę i wlej wino
  8. Zostaw jeszcze na 5 minut od czasu do czasu mieszając aż wino odparuje
  9. Na talerze wyłóż ryż polej go sosem i posyp posiekanym szczypiorkiem


Czarny ryż z krewetkami, pieczoną papryką i grillowaną cukinią Przepis

Czarny ryż z krewetkami, pieczoną papryką i grillowaną cukinią Przepis

DODAJ KOMENTARZ