CZARNY RYŻ Z WOŁOWINĄ PO AZJATYCKU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.2)
Czarny ryż to najzdrowsza i jedna z mniej znanych odmian ryżu. W Chinach niegdyś dostepny był tylko dla cesarza ze względu na swoją rzadkość występowania i działania zdrowotne, a jego kradzież karana była śmiercią. Wtedy też przylgnęła do niego nazwa "zakazany ryż".
Dziś na szczęście jest dość powszechnie w sklepach a hodowany na skalę przemysłową jest w Tajlandii i Indonezji.
Badania wykazują, że posiada dużą ilość antocyjanów, witaminy E i B, żelaza, cynku oraz wapnia. Działa przeciwnowotworowo, zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i miażdżycy.
A przede wszystkim posiada wyjątkowy - orzechowo, słodki posmak, który idealnie komponuje się z dobrym mięsem i azjatyckimi przyprawami.


SKŁADNIKI

100 g czarnego ryżu

300 g ligawy wołowej

pół czerwonej papryki

1 szklanka selera naciowego (3 łodygi)

1 łyżeczka świeżego imbiru

3 ząbki czosnku świeżego

2 łyżeczki słodkiego sosu chili

2 łyżeczki oleju arachidowego

2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego

pół cukinii

papryka Cayenne (czerwonej)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
139
7%
Bialko
10,1g
6,7%
Weglow...
13g
6,5%
Tluszcze
5,2g
8,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszaj w misce lub głębokim talerzu sos sojowy, drobno starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek
  2. Dodaj sól i pieprz
  3. Pokrój wołowinę w paski, włóż do marynaty i dobrze wymieszaj
  4. Ugotuj ryż zgodnie z opisem na opakowaniu (w czasie kiedy będzie się gotował zdarzysz zrobić resztę dania)
  5. Seler naciowy pokrój w kostkę około 1 centymetra
  6. Czerwoną paprykę pokrój w cienkie paski
  7. Cukinię obierz i pokrój w takie same paski jak paprykę
  8. Na patelni lub w woku rozgrzej olej arachidowy
  9. Kiedy tłuszcz będzie gotowy wrzuć mięso i smaż około 6 minut ciągle mieszając
  10. Dodaj pokrojone warzywa i smaż 2 minuty
  11. Dodaj słodki sos chili
  12. Smaż jeszcze około 5 minut
  13. Papryczkę pepperoni pokrój w plasterki
  14. Na talerze wyłóż mięso z warzywami
  15. Obsyp je dookoła ryżem i posyp plasterkami papryczki


Czarny ryż z wołowiną po azjatycku Przepis

Czarny ryż z wołowiną po azjatycku Przepis

DODAJ KOMENTARZ