CZERWONA SURÓWKA A'LA COLESLAW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Surówka Coleslaw była już na naszym blogu w wersji z młodej kapusty. Można też przygotować ją "na czerwono", z czerwonej kapusty i czerwonej cebuli.
Zestaw kolorystyczny nieco inny od oryginału a smak dość podobny, choć subtelnie różny. Dobra alternatywa dla tradycji a sposób i czas przygotowywania taki sam ;)


SKŁADNIKI

pół kapusty modrej

cebula czerwona

marchewka (duża lub 2 średnie)

5 łyżek majonezu

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka cukru

sól

pieprz czarny mielony

pół łyżki soku z cytryny

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
74
3,7%
Bialko
1,3g
0,8%
Weglow...
7,7g
3,8%
Tluszcze
4,8g
8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Poszatkuj drobno kapustę
  2. Wrzucaj ją warstwami do miski i posypuj delikatnie solą
  3. Na koniec ugnieć ją mocno rękami i odstaw na około pół godziny
  4. Cebulę drobno poszatkuj i zasyp cukrem i odstaw
  5. Obierz marchewkę i zetrzyj ją na dużych oczkach tarki
  6. Ugnieć ponownie kapustę
  7. Dodaj do niej marchewkę i cebulę i wymieszaj
  8. Zalej oliwą i sokiem z cytryny, włóż majonez
  9. Przypraw pieprzem
  10. Dobrze rozmieszaj i podawaj na stół


Czerwona surówka a'la Coleslaw Przepis

DODAJ KOMENTARZ