CZERWONE CURRY Z BATATAMI I FASOLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.61)
Ten przepis to moja wariacja na temat klasycznego indyjskiego curry. Kolor czerwony zawdzięcza większej niż normalnie ilości pomidorów a mniejszej mleka kokosowego. Dodatek batatów sprawia, że danie jest lekko słodkie a fasolil, że jest sycące i na długo zaspokaja głód.


SKŁADNIKI

4 szt. cebuli

4 ząbki czosnku świeżego

3 łyżki świeżego imbiru

2 szt. papryki Cayenne

2 łyżki oleju arachidowego

1 opakowanie pomidorów w puszce

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 szt. batatów

papryka Bell czerwona

pół szklanki mleka kokosowego

pół szklanki bulionu warzywnego

1 opakowanie fasoli białej w puszce

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki

1 łyżeczka przyprawy curry

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka kurkumy

pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę, czosnek, imbir i papryczki kroimy bardzo drobno (ja używam robota)
  2. Dodajemy przyprawy i mieszamy
  3. Rozgrzewamy w dużym garnku olej arachidowy i wrzucamy
  4. Smażymy często mieszając przez 10 - 15 minut aż uzyskamy kolor brązowy
  5. Dodajemy pomidory z puszki i przecier pomidorowy
  6. Dusimy około 10 minut i dodajemy pokrojone w kostkę bataty i paprykę
  7. Wlewamy mleko kokosowe i bulion
  8. Dusimy pod przykryciem około 30 minut i dodajemy odsączoną i przepłukaną fasolę
  9. Gotujemy jeszcze około 10 minut bez przykrycia (jeśli curry jest zbyt płynne to można odkryć wcześniej, żeby odparowało)
  10. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan lub kulcha


Czerwone curry z batatami i fasolą Przepis

Czerwone curry z batatami i fasolą Przepis

DODAJ KOMENTARZ