DŻEM GRUSZKOWY Z IMBIREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.95)
Dżem gruszkowy jest wyjątkowym dżemem, bo zachowuje smak świeżych gruszek prawie idealnie. Dodatek imbiru sprawia, że smak jest bardziej wyrazisty i odświeżający. Pycha!
Trudno sobie wyobrazić lepsze śniadanie w zimowy poranek niż świeże pieczywo z takim dżemem i poranną kawą. Chwila lata podczas zimy.


SKŁADNIKI

1 kg gruszek świeżych

cytryna

1 łyżeczka świeżego imbiru

¼ kg cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
121
6%
Bialko
0,3g
0,2%
Weglow...
30,5g
15,2%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz gruszki i wytnij z nich gniazda nasienne
  2. Wyciśnij sok z cytryny
  3. Do małego garnka wlej sok i włóż pokrojone w kawałki gruszki
  4. Gotuj je około pół godziny aż będą miękkie
  5. Rozgnieć widelcem
  6. Przelej zawartość garnka na patelnię i dodaj imbir i cukier
  7. Smaż przez około godzinę aż dżem uzyska odpowiednią konsystencję
  8. Gorący dżem przelej do wyparzonych słoików
  9. Ustaw je do góry dnem i owiń ręcznikiem lub ścierką (najlepiej na noc)


Dżem gruszkowy z imbirem Przepis

DODAJ KOMENTARZ