DŻEM Z BIAŁYCH PORZECZEK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.03)
Dżem z białej porzeczki to coś, co obiecywałem sobie że zrobię przez kilka lat z rzędu nim w końcu się udało (uwielbiam białą porzeczkę).
Jak można się było spodziewać smakuje bardzo podobnie do dżemu z czerwonej porzeczki, ale jest mniej kwaśny i lepiej czuć aromat owoców.
Doskonale pasuje i do kanapek i jako dodatek do mięs (zwłaszcza dziczyzny).


SKŁADNIKI

500 g białej porzeczki

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka soku z cytryny

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
70
3,5%
Bialko
1,3g
0,9%
Weglow...
17,5g
8,7%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Porzeczki obierz dokładnie z szypułek i umyj
  2. Rozgrzej dużą patelnię (lub garnek o grubym dnie) i wrzuć porzeczki
  3. Smaż na średnim ogniu aż puszczą sok i dodaj cukier oraz sok z cytryny
  4. Trzymaj na patelni (często mieszając) około 20 minut
  5. Można sprawdzić czy dżem jest gotowy jeśli kropla upuszczona na chłodny talerzyk przestaje być płynna
  6. Gotowy dżem przelej do wyparzonych słoików i ustaw je na nakrętkach
  7. Owiń ręcznikiem lub ścierką i zostaw na kilka godzin (słoiki wolno się zassają i będzie je można przechowywać nawet rok)


Dżem z białych porzeczek Przepis

Dżem z białych porzeczek Przepis

DODAJ KOMENTARZ