DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.39)
Obowiązkowa pozycja na długie zimowe wieczory dla wszystkich miłośników dżemów. Dżem z czarnej porzeczki jest zdrowy, słodki i pyszny a robi się go wyjątkowo szybko. Dzięki temu, że porzeczka zawiera dużo witaminy C i pektyn smaży się go zaledwie godzinę, a w wersji podstawowej tylko z dwóch składników ;)


SKŁADNIKI

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
141
7%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
33,5g
16,8%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Oderwij czarną porzeczkę od gałązek
  2. Wsyp ją do garnka i zasyp cukrem
  3. Odstaw na minimum 4 godziny, żeby porzeczka puściła sok
  4. Przelej owoce na dużą patelnię (jeśli nie masz tak dużej, możesz robić dżem w garnku, ale dłużej to trwa)
  5. Smaż od czasu do czasu mieszając do uzyskania pożądanej gęstości
  6. Dżem jest gotowy po około godzinie, kiedy kropla upuszczona na talerzyk robi się gęsta po około minucie
  7. Przelej gotowy dżem do wyparzonych słoików
  8. Ustaw je do góry dnem i owiń ręcznikiem
  9. Najlepiej zostawić je na noc


Dżem z czarnej porzeczki Przepis

Dżem z czarnej porzeczki Przepis

DODAJ KOMENTARZ