DŻEM Z CZARNYCH MIRABELEK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Dżem z mirabelek to jeden z ciekawszych dżemów jaki można zrobić u nas w kraju. Smakuje nieco podobnie do powideł śliwkowych ale jednak ze zdecydowanie innym posmakiem - trochę jak renkloda jesienna.
Warto spróbować, jeśli uda wam się gdzieś uzbierać odpowiednią ilość czarnych mirabelek ;)


SKŁADNIKI

1,70 kg czarnych mirabelek

pół kg cukru nierafinowanego z buraków

PRZYGOTOWANIE

  1. Najtrudniejsze a może raczej najbardziej pracochłonne zadanie to wydrylowanie mirabelek. Jeśli nie macie specjalistycznego sprzętu do tego to najłatwiej przeciąć każdą mirabelkę na pół i wyjąć pestkę.
  2. Po pozbyciu się pestek owoce wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem.
  3. Lepiej teraz zostawić garnek na kilka godzin, żeby owoce puściły sok, ale można też gotować od razu.
  4. Doprowadzamy całość do wrzenia i zmniejszamy temperaturę do minimum - tylko żeby podtrzymać lekkie bulgotanie.
  5. Mieszamy od czasu do czasu i gotujemy około 30 - 40 minut.
  6. Najłatwiej sprawdzić czy dżem jest gotowy upuszczając kroplę dżemu na talerzyk - powinna zrobić się gęsta po około minucie.
  7. Dżem z mirabelek przekładamy do wyparzonych słoików, które ustawiamy na nakrętce.
  8. Najlepiej owinąć je ręcznikiem i zostawić na kilka godzin, żeby powoli wystygły i dobrze się zassały.


Dżem z czarnych mirabelek Przepis

Dżem z czarnych mirabelek Przepis

DODAJ KOMENTARZ