DŻEM Z CZERWONEJ PORZECZKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.07)
Dżem który świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs i serów - na przykład zamiast żurawiny. Delikatnie kwaśny smak porzeczek z lekką nutką słodyczy dzięki dodatkowi odrobiny cukru.
No i oczywiście nie zapominajmy, że porzeczki zawierają pektyny, witaminy C i PP oraz żelazo, potas i garbniki - działają antybakteryjnie, przeciwdziałają niestrawności i regulują przemianę materii.
Zachęceni?


SKŁADNIKI

400 g czerwonych porzeczek

2 łyżki cukru trzcinowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
52
2,6%
Bialko
1g
0,7%
Weglow...
11,4g
5,7%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Po obraniu z szypułek, porzeczki umyć i odsączyć z wody
  2. Wsypać do miski i posypać cukrem (na przykład na pół dnia lub dłużej)
  3. Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią porzeczki (może być garnek, jeśli nie macie tak dużej patelni)
  4. Smażyć na średnim ogniu aż porzeczki się rozpadną (około pół godziny)
  5. Później mieszać aż masa zrobi się gęsta - około 15 do 20 minut
  6. Dżem jest gotowy jeśli kropla upuszczona na talerz zastyga po chwili
  7. Gorący dżem przelać do słoików
  8. Zakręcić je, postawić na nakrętce i okręcić ręcznikiem lub kocem
  9. Zostawić na noc


Dżem z czerwonej porzeczki Przepis

Dżem z czerwonej porzeczki Przepis

Dżem z czerwonej porzeczki Przepis

DODAJ KOMENTARZ