DŻEM Z FIG
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 200 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.15)
Figi dojrzały już jakiś czas temu, ale można je jeszcze kupić w sklepach (głównie na sztuki).
Figi nie mogą długo leżeć, a szkoda, bo smakują zupełnie inaczej niż pozostałe owoce dostępne na półkach.
Warto z ostatnich fig zrobić dżem, który przypomni nam o nich w środku zimy.


SKŁADNIKI

32 szt. fig (ciemnych, dojrzałych)

pomarańcza

30 g cukru

pół cytryny

30 ml grappy (1 mały kieliszek)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
74
3,7%
Bialko
0,8g
0,5%
Weglow...
18,8g
9,4%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Figi dokładnie umyć i pokroić na drobne kawałeczki
  2. Wycisnąć sok z pomarańczy i wymieszać z cukrem
  3. Wycisnąć sok z połowy cytryny
  4. Na dużą patelnię włożyć kawałki fig i zalać sokiem z cytryny i pomarańczy
  5. Odstawić na 2 godziny
  6. Smażyć często mieszając aż figi się rozgotują i rozpadną a dżem zgęstnieje (około godziny na średnim ogniu)
  7. Dolać kieliszek grappy i smażyć jeszcze około 15 minut często mieszając
  8. Gorący nakładać do wypasteryzowanych słoików
  9. Słoiki zakręcić i postawić na nakrętce i przykryć (ręcznikiem albo kocem) - najlepiej zostawić tak na noc


Dżem z fig Przepis

Dżem z fig Przepis

DODAJ KOMENTARZ