DŻEM Z MANDARYNEK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.01)
Dżem z mandarynek to dżem o bardzo ciekawym smaku. Jest słodki (oczywiście), ale ma mocno wyczuwalną nutę goryczy. To sprawia, że jest doskonały do ciast i ciasteczek, a także do naleśników. W sumie do wszystkiego, gdzie czysta słodycz zwykłych dżemów mogłaby być zbyt mdła.
Smakuje też doskonale po prostu na kanapkach ;)


SKŁADNIKI

1 kg mandarynek

pół kg cukru trzcinowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
167
8,4%
Bialko
0,5g
0,4%
Weglow...
41,9g
20,9%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz mandarynki
  2. Upewnij się, że zdjąłeś z nich jak najwięcej białych błonek, które mogły pozostać ze skórki - dają gorzki smak, a tego będzie wystarczająco ;)
  3. Potnij każdy kawałek mandarynki na 3 części i wrzuć na patelnię (lub do garnka, jeśli masz zbyt małą patelnię)
  4. Zacznij je podgrzewać aż puszczą sok
  5. Wrzuć cukier i mieszaj aż się rozpuści
  6. Smaż około 1,5 godziny, aż kropla upuszczona na talerzyk zetnie się po niecałej minucie
  7. Przelej dżem do wyparzonych słoików
  8. Ustaw je do góry dnem i przykryj ręcznikiem (najlepiej zostaw na noc)


Dżem z mandarynek Przepis

Dżem z mandarynek Przepis

Dżem z mandarynek Przepis

DODAJ KOMENTARZ