DŻEM Z NEKTARYNEK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.97)
Nektarynki nadają się tak samo dobrze na dżem jak brzoskwinie czy morele, ale dżem z nich jest zdecydowanie mniej spotykany w sklepach.
Łatwy do zrobienia, zdrowy i smaczny.


SKŁADNIKI

0,40 kg cukru

1 kg nektarynek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
147
7,4%
Bialko
0,6g
0,4%
Weglow...
35,4g
17,7%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój nektarynki w kostkę (niektórzy wolą je sparzyć i obrać, ale wg mnie dżem na ciekawszą kolorystykę jeśli zostawimy skórkę)
  2. Wrzuć nektarynki na patelnię i zasyp je cukrem
  3. Odstaw na jakiś czas (można nawet na kilka godzin), żeby owoce puściły sok
  4. Smaż na średnim ogniu aż dżem uzyska odpowiednią konsystencję (między godziną a 1,5 godziny)
  5. Przełóż dżem do wyparzonych słoików
  6. Ustaw słoiki do góry dnem i przykryj ręcznikiem lub ścierką (najlepiej zostawić tak na noc)


Dżem z nektarynek Przepis

Dżem z nektarynek Przepis

Dżem z nektarynek Przepis

DODAJ KOMENTARZ