DŻEM Z POMARAŃCZY Z NUTĄ RUMU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Sezon na dżemy i konfitury w pełni. Pomarańcze są naturalnie słodkie nie trzeba więc dodawać dużo cukru. Dobrze komponuje się z nimi delikatna nutka wanilii i rumu.


SKŁADNIKI

1 kg pomarańczy

cytryna

10 g cukru waniliowego (jedno opakowanie)

30 ml rumu (kieliszek)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
54
2,7%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
11,8g
5,9%
Tluszcze
0,1g
0,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pomarańcze obieramy i pozbywamy się białych błonek. Dają gorzki smak więc jeśli ktoś lubi to można trochę zostawić
  2. Wyciskamy sok z cytryny
  3. Sok z cytryny mieszamy z pomarańczami i dusimy w garnku około 30 minut mieszając od czasu do czasu
  4. Kawałki pomarańczy rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze
  5. Dodajemy cukier i gotujemy około 10 minut żeby dżem odparował zbędną wilgoć
  6. Dodajemy rum i gotujemy kolejne 10 minut
  7. Gorący dżem przelewamy do wypasteryzowanych słoików
  8. Słoiki stawiamy na nakrętce i owijamy ręcznikiem lub kocem i zostawiamy na kilka godzin


Dżem z pomarańczy z nutą rumu Przepis

Dżem z pomarańczy z nutą rumu Przepis

Dżem z pomarańczy z nutą rumu Przepis

DODAJ KOMENTARZ