DŻEM Z SUSZONYCH ŚLIWEK
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Były już tutaj różne dżemy, ale ten jest powstał zupełnie inaczej. A w zasadzie z innej bazy, bo nie z świeżych owoców/warzyw ale z suszonych.
Zrobienie dżemu z suszonej śliwki jest bardziej pracochłonnej niż ze świeżej, ale uzyskujemy dżem o zupełnie innej nucie smakowej - ciekawej i nietypowej.
Warto spróbować - może to tez jest wasz smak ;)


SKŁADNIKI

500 g śliwek suszonych

¼ szklanki soku z cytryny

¼ szklanki cukru trzcinowego

pół łyżeczki kardamonu

pół łyżeczki kurkumy

4 szt. goździków

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
126
6,3%
Bialko
0,9g
0,6%
Weglow...
32,7g
16,4%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Uwaga, faza pierwsza wymaga killkugodzinnej przerwy, więc warto zacząć ją nawet dzień wcześniej ;)

  1. Pokrój suszone śliwki (na pół lub 3 części wystarczy).
  2. Przełóż je do miski i zalej wrzątkiem tak żeby je zakrywał. 
  3. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin (można np na noc)
  4. Śliwki wrzuć do blendera (wraz z wodą) i dodaj pozostałe składniki: sok z cytryny, cukier, kardamon, kurkumę i goździk.
  5. Zmiksuj dokładnie na gładką masę i przelej do garnka lub na dużą patelnię.
  6. Smaż aż uzyskasz pożądaną konsystencję (około 30 minut). 
  7. Na koniec przelej do wyparzonych słoików i ustaw je na nakrętce a następnie owiń ręcznikiem (stygnąć powoli dobrze się zassają).


Dżem z suszonych śliwek Przepis

Dżem z suszonych śliwek Przepis

DODAJ KOMENTARZ