DŻEM Z ZIELONYCH POMIDORÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.14)
Stary przepis rodzinny zapomniany na wiele lat. Przypomniało mi się o nim gdy robiłem smażone zielone pomidory.
Ma nietypowy smak - niektórym kojarzy się z dżemem z fig, innym nie przypomina żadnych dżemów dostępnych na półkach sklepowych.
Zdecydowanie warto spróbować - zwłaszcza jak macie własny ogródek i zostaną wam na krzakach pomidory, które już nie dojrzeją.


SKŁADNIKI

1 kg pomidorów (zielony, czyli niedojrzały czerwony)

pomarańcza

cytryna

1 szklanka cukru trzcinowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
76
3,8%
Bialko
0,8g
0,5%
Weglow...
18g
9%
Tluszcze
0,2g
0,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Z zielonych pomidorów bardzo ciężko zdjąć skórkę, nawet po sparzeniu. Najlepiej więc pokroić je w całości w bardzo małą kostkę
  2. Pomidory włożyć na patelnię (koniecznie suchą - bez tłuszczu do smażenia)
  3. Wycisnąć sok z cytryny i wlać na patelnię
  4. Obrać i drobno pokroić pomarańczę i dołożyć do pomidorów
  5. Smażyć na dość małym ogniu około 1,5 godziny (często mieszając)
  6. W tym momencie pomidory powinny się rozpaść a masa powinna zacząć przybierać żółty lub lekko brązowy kolor
  7. Dodać cukier i smażyć jeszcze między 20 a 40 minut aż cukier się rozpuści a dżem przybierze żółto-brązowy odcień
  8. Wlać gorący dżem do wyparzonych słoików. Zakręcić i postawić na nakrętce - najlepiej na całą noc owinięte ręcznikiem


Dżem z zielonych pomidorów Przepis

Dżem z zielonych pomidorów Przepis

Dżem z zielonych pomidorów Przepis

DODAJ KOMENTARZ