DŻEM Z BRZOSKWIŃ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 25
  • OCEŃ (średnia: 5)
To bardzo prosty dżem - zwłaszcza w podstawowej wersji, która przedstawiamy tutaj.
Robi się go w miarę szybko, wytrzymuje wiele miesięcy jeśli jest szczelnie zamknięty.
No i smakuje doskonale ;)


SKŁADNIKI

1½ kg brzoskwiń

0,60 kg cukru nierafinowanego z buraków

pół szklanki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz brzoskwinie i potnij je w małe kawałki.
  2. Wrzuć je do garnka i dosyp cukier.
  3. Zacznij smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  4. Jak cukier się rozpuści i wlej sok z cytryny.
  5. Zmniejsz temperaturę - tak, żeby dżem lekko bulgotał i smaż od czasu do czasu mieszając aż osiągnie pożądaną konsystencję (można to sprawdzić przekładając kroplę na chłodny talerzyk i patrząc czy zrobi się odpowiednio gęsty po chwili).
  6. Przełóż dżem do wyparzonych słoików.
  7. Zakręć je i postaw na nakrętce.
  8. Owiń ręcznikiem i zostaw na przykład na noc.


Dżem z brzoskwiń Przepis

Dżem z brzoskwiń Przepis

DODAJ KOMENTARZ