DESER BANANOWY Z ORZECHAMI W KARMELU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Prosty deser, który dobrze sprawdza się jako słodka przekąska w czasie dnia oraz jako podwieczorek.
Klasyczne połaczenie lekkiego jogurtu naturalnego z owocami z dodatkiem nietypowego składnika, czyli orzechami otoczonymi chrupiącym karmelem. Chwilkę trzeba poświęcić na ich produkcję, ale dzięki nim ten deser jest świetny.


SKŁADNIKI

2 szt. ciastek owsianych

2 szt. bananów

1 szklanka jogurtu greckiego

Posypka

10 g orzechów włoskich

10 g orzechów laskowych

1 łyżka wody

25 g cukru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
121
6,1%
Bialko
3,1g
2,1%
Weglow...
20,2g
10,1%
Tluszcze
3,1g
5,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp cukier do rondelka i wlej wodę
  2. Podgrzewaj na małym ogniu az powstanie karmel (zrobi się brązowy)
  3. Posiekaj orzechy na dość drobne kawałki i wrzuć do karmelu
  4. Dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na około 15 minut (aż zesztywnieje)
  5. Do szklanek połam ciastka owsiane
  6. Następnie ułóż plasterki z połowy banana (zapobiegają szybkiemu rozmięknięciu ciastek bo oddzielają je od jogurtu)
  7. Nałóż na nie jogurt grecki
  8. Ułóż pozostałe plasterki banana
  9. Posiekaj nożem orzechy w karmelu i posyp nimi deser
  10. Gotowe


Deser bananowy z orzechami w karmelu Przepis

Deser bananowy z orzechami w karmelu Przepis

DODAJ KOMENTARZ