DESER TRUSKAWKOWO-RABARBAROWY Z KASZĄ JAGLANĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Zdrowy deser jaglany z musem truskawkowo-rabarbarowym to świetna alternatywa dla klasycznych śniadań czy też owsianki. Może stanowić także atrakcyjną przekąskę w ciągu dnia dostarczającą odpowiednią ilość energii dzięki owocom i pełnowartościowej kaszy.


SKŁADNIKI

200 g truskawek

90 g rabarbaru

3 łyżki kaszy jaglanej (surowej)

8 łyżeczek ksylitolu (lub cukru)

2 łyżki jogurtu greckiego

woda

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
83
4,1%
Bialko
2,2g
1,4%
Weglow...
19,5g
9,8%
Tluszcze
0,8g
1,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Truskawki i rabarbar dobrze umyć, obrać i pokroić w mniejsze kawałki.
  2. Włożyć do garnka i gotować na średnim ogniu razem z ksylitolem przez kilka minut aż powstanie mus, ale z widocznymi jeszcze kawałkami owoców.
  3. Kaszę jaglaną włożyć do garnka, podprażyć minutę mieszając i zalać gorącą wodą. Przepłukać, odlać wodę i ponownie zalać wrzątkiem w ilości około jednej szklanki. Gotować kaszę mniej więcej 7-8 minut aż zmięknie.
  4. Po lekkim ostudzeniu przełożyć kaszę jaglaną do pucharków, na wierzch wyłożyć mus truskawkowo-rabarbarowy i dodać po łyżce jogurtu na każdą porcję. Można udekorować surowymi truskawkami.


Deser truskawkowo-rabarbarowy z kaszą jaglaną Przepis

Deser truskawkowo-rabarbarowy z kaszą jaglaną Przepis

DODAJ KOMENTARZ