DESEREK TIRAMISU
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Najsłynniejszy deser świata w małej porcji do pucharków - tylko dla osób, które się nie odchudzają :) Biszkopty zanurzone w kawie z dodatkiem amaretto a do tego pyszny krem na bazie sera mascarpone.
Z pozoru prosty do wykonania wymaga jednak sporo uwagi i staranności. Nie zrażajcie się jeżeli nie wyjdzie za pierwszym razem. W końcu się uda a efekt zrekompensuje trudy.


SKŁADNIKI

200 g sera mascarpone

1 opakowanie biszkoptów (podłużnych)

4 szt. żółtek (ocieplone, nie z lodówki!)

4 łyżki cukru (najlepiej ten drobny)

100 ml kawy (mocne espresso)

50 ml likieru amaretto

1 łyżka kakao ciemnego

PRZYGOTOWANIE

  1. Do głębokiego talerza wlej zaparzoną, mocną kawę i likier amaretto.
  2. Do miski włóż cieple żółta i cukier. Ubijaj przez około 8 minut na dużych obrotach miksera. Masa musi być gęsta i jasna, jeżeli będzie zbyt rzadka to deser nie będzie udany :(
  3. Zmniejsz obroty miksera i do masy z żółtek dodawaj stopniowo serek mascarpone ubijając przez około 2 minuty.
  4. Biszkopty maczaj spodami w zimnej kawie - to bardzo ważny etap więc zrób to starannie: przykładaj biszkopt do kawy delikatnie tylko spodem na maksymalnie sekundę żeby za bardzo nie nasiąkły. W przypadku okrągłych biszkoptów można pomóc sobie wykałaczką, podłużne niestety mogą się łamać więc najlepiej robić to palcami.
  5. Biszkopty układaj pionowo przy ściankach pucharków, namoczonymi w kawie spodami do środka.
  6. Do środka pucharków nałóż krem.
  7. Włóż desery do lodówki na przynajmniej 2 godziny. 
  8. Przed podaniem posyp ciemnym kakao.


Deserek tiramisu Przepis

Deserek tiramisu Przepis

DODAJ KOMENTARZ