DOMOWA SZYNKA PIECZONA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 20
  • OCEŃ (średnia: 3.2)
Coraz ciężko kupić w sklepach naprawdę dobrą szynkę o której wiemy, że nie zawiera za konserwantów i innych "niechcianych" składników.
W takiej sytuacji warto się zastanowić czy nie zrobić szynki w domu. Nie potrzeba do tego dużo pracy, efekt jest pyszny a w składzie znajdzie się tylko to co chcemy ;)


SKŁADNIKI

1 kg szynki wieprzowej bez kości (np myszka)

2 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

3 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny

1 łyżeczka soku z cytryny

1 ząbek czosnku świeżego

pół łyżeczki miodu

PRZYGOTOWANIE

  1. Czosnek wycisnąć przez praskę
  2. W miseczce dokładnie wymieszać olej, musztardę, przyprawę do wieprzowiny, sok z cytryny, czosnek i miód
  3. Dokładnie natrzeć szynkę marynatą
  4. Odstawić do lodówki na dobę
  5. Włożyć do rękawa do pieczenia
  6. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni w termoobiegu
  7. Kroić w plastry po przestygnięciu
  8. Jeśli interesują Cię przepisy na domowe wędliny zobacz też przepis na domową białą kiełbasę


Domowa szynka pieczona Przepis

Domowa szynka pieczona Przepis

DODAJ KOMENTARZ