DOMOWY PASZTET


KATEGORIE
Mięsne
Dodatki
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN
  • LICZBA PORCJI 30
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Pasztet można jeść w różnych formach. Przeważnie na kanapkach, ale można też podać gruby plater pasztetu na talerzu, z sosem i warzywnymi dodatkami - w ten sposób otrzymamy pyszną przekąskę.
Do tego potrzeba jednak bardzo dobrego pasztetu - jeśli nie wiemy gdzie taki kupić, nic nie stoi na przeszkodzie, żebyśmy zrobili go sami ;)


SKŁADNIKI

300 g surowego boczku

400 g szynki wieprzowej bez kości

400 g wołowiny

300 g wątróbki drobiowej

marchewka

pietruszka

2 szt. cebuli

2 szt. liści laurowych

5 szt. jagód jałowca

10 szt. czarnego pieprzu w ziarnach

2 szt. bułki pszenne

pół szklanki mleka 3,2%

pół łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

5 szt. jajek

100 g smalcu

150 g słoniny

6 łyżek bułki tartej

PRZYGOTOWANIE

  1. Boczek, wieprzowinę i wołowinę pokrój w kostkę i wrzuć do garnka.
  2. Tak samo marchewkę i pietruszkę.
  3. Dodaj pociętą w plastry cebulę oraz przyprawy: liście laurowe, jałowiec, pieprz i sól.
  4. Zagotuj a następnie zmniejsz temperaturę.
  5. Bułkę namocz w mleku.
  6. Gotuj pod przykryciem 1,5 godziny (20 minut przed końcem dodaj wątróbkę)
  7. Odcedź i odstaw do ostygnięcia.
  8. Zmiel w maszynce do mielenie mięsa (trzykrotnie) ugotowane mięso z warzywami oraz bułkę.
  9. Dodaj żółtka oraz gałkę muszkatołową i dokładnie wymieszaj (to bardzo ważny punkt).
  10. Białka ubij na sztywną pianę i połącz z masą (delikatnie).
  11. Naczynia do zapiekania (np keksówki) dokładnie natrzyj smalcem i ułóż w nich plastry słoniny.
  12. Przełóż masę i posyp ją bułką tartą.
  13. Piecz około 1,5 godziny w temperaturze 160 stopni.
  14. Góra musi być ładnie przyrumieniona a środek suchy (można sprawdzić patyczkiem).


Domowy pasztet Przepis

Domowy pasztet Przepis

DODAJ KOMENTARZ