DORADA Z GRILLA Dorada z grilla KATEGORIE Obiady Lekkie i zdrowe Ryby i owoce morza Kolacje Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.76)33 Kasia@MilionSmaków Tą pyszną doradę upieczoną na grillu przygotowałam podczas wakacji w Chorwacji, gdzie kupienie świeżej dorady na targu rybnym nie stanowi problemu. Minimum dodatków pozwala cieszyć się prawdziwym smakiem delikatnego mięsa tej pysznej ryby. SKŁADNIKI 1 dorada (najlepiej świeża)3 plasterki cytrynysól2 łyżki oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 156 7,8% Bialko 24,1g 16,1% Weglow... 0,3g 0,2% Tluszcze 5,8g 9,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 1107 55,4% Bialko 171,2g 114,1% Weglow... 2,3g 1,2% Tluszcze 41g 68,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Doradę wypatrosz: zrób nacięcie na brzuchu od głowy do mniej więcej połowy ryby. Wyjmij skrzela i wnętrzności. Dokładnie umyj.Wysmaruj rybę oliwą i posól na zewnątrz i w środku. Do środka dorady włóż pokrojone na połówki plasterki cytryny.Piecz na dobrze rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony. Przewracając rybę uważaj, żeby nie wypadły cytryny.Jeżeli chcesz się upewnić, że dorada jest upieczona, zajrzyj do otworu w brzuchu i sprawdź czy mięso nie wygląda na surowe, ewentualnie nakłuj widelcem.Świeża ryba z grilla najlepiej komponuje się z grillowanymi warzywami.Smacznego!