DORADA Z GRILLA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.43)
Tą pyszną doradę upieczoną na grillu przygotowałam podczas wakacji w Chorwacji, gdzie kupienie świeżej dorady na targu rybnym nie stanowi problemu. Minimum dodatków pozwala cieszyć się prawdziwym smakiem delikatnego mięsa tej pysznej ryby.


SKŁADNIKI

dorada (najlepiej świeża)

3 plasterki cytryny

sól

2 łyżki oliwy z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
156
7,8%
Bialko
24,1g
16,1%
Weglow...
0,3g
0,2%
Tluszcze
5,8g
9,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Doradę wypatrosz: zrób nacięcie na brzuchu od głowy do mniej więcej połowy ryby. Wyjmij skrzela i wnętrzności. Dokładnie umyj.
  2. Wysmaruj rybę oliwą i posól na zewnątrz i w środku.
  3. Do środka dorady włóż pokrojone na połówki plasterki cytryny.
  4. Piecz na dobrze rozgrzanym grillu po około 10 minut z każdej strony. Przewracając rybę uważaj, żeby nie wypadły cytryny.
  5. Jeżeli chcesz się upewnić, że dorada jest upieczona, zajrzyj do otworu w brzuchu i sprawdź czy mięso nie wygląda na surowe, ewentualnie nakłuj widelcem.
  6. Świeża ryba z grilla najlepiej komponuje się z grillowanymi warzywami.

Smacznego!


Dorada z grilla Przepis

Dorada z grilla Przepis

Dorada z grilla Przepis

Dorada z grilla Przepis

DODAJ KOMENTARZ