DORSZ SMAŻONY W PANIERCE Z MIGDAŁAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Obok tradycyjnego karpia i ryb w galarecie na wigilijnym stole w mojej rodzinie zawsze pojawia się dorsz smażony w panierce. Szybkie i pewne danie, które smakuje wszystkim miłośnikom ryb. W tym roku po raz pierwszy jako dodatek do dorsza pojawiły się lekko uprażone migdały. Kompozycja sprawdza się bardzo dobrze ;)


SKŁADNIKI

2 szt. dorsza (filetów)

cytryna

sól

pieprz czarny mielony

olej rzepakowy (do smażenia)

2 łyżki migdałów (płatków)

2 łyżki masła

Panierka

jajko

3 łyżki mąki pszennej

5 łyżek bułki tartej

PRZYGOTOWANIE

  1. Na jeden talerz wysyp mąkę
  2. Na drugi bułkę tartą
  3. Na trzeci wbij jajko i dobrze roztrzep widelcem
  4. Z dorsza zdejmij skórę
  5. Skrop go sokiem z cytryny - wtedy się nie będzie rozpadał podczas smażenia
  6. Rybę posól i popieprz
  7. Odstaw (najlepiej na godzinę, ale można smażyć od razu)
  8. Na patelni rozgrzej olej
  9. Dorsza obtocz w mące, następnie w jajku i w bułce
  10. Włóż na rozgrzaną patelnię
  11. Smaż na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony
  12. Na patelni rozpuść masło i wsyp migdały
  13. Po wyłożeniu ryb na talerz i obsyp je migdałami


Dorsz smażony w panierce z migdałami Przepis

Dorsz smażony w panierce z migdałami Przepis

DODAJ KOMENTARZ