DORSZ W NATURALNYM SOSIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Z uwagi na swoje pro-zdrowotne właściwości ryby powinny znajdować się w jadłospisie każdego z nas. A o to czasem trudno gdyż dania z ryb wydają się monotonne a dostęp do świeżych ryb ograniczony. To się na szczęście zmienia - oprócz bogatej oferty ryb dostępnych w marketach i delikatesach przybywa małych, lokalnych sklepików ze świeżymi rybami. Jeden taki pojawił się ostatnio niedaleko mojego domu więc teraz często tam zaglądam.
Żeby nie było monotonnie staram się urozmaicać sposoby podania ryb. Zakupione ostatnio filety z dorsza ugotowałam w sosie, tzw. naturalnym, z minimum dodatków, co uwydatniło naturalny smak tej pysznej ryby. Danie podałam z drobno pokrojonym ugotowanym jajkiem.


SKŁADNIKI

2 szt. dorsza (filet)

2 szt. jajek

1 łyżeczka bulionu warzywnego

2 szt. ziela angielskiego (ziarenka)

pieprz czarny mielony

szczypta ostrej papryki mielonej

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka śmietany 12%

koperek (świeży lub mrożony)

PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka ugotuj na twardo. 
  2. W średniej wielkości garnku dokładnie wymieszaj szklankę wody, łyżeczkę bulionu, ziele angielskie, mąkę, pieprz i szczyptę ostrej papryki. Zagotuj. 
  3. Filety z dorsza umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój każdy na 3 kawałki. 
  4. Rybę włóż do garnka z sosem, przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 10 minut. 
  5. Pod koniec gotowania dodaj śmietanę
  6. Dorsza podawaj polanego sosem, posypanego drobno pokrojonym jajkiem i koperkiem


Dorsz w naturalnym sosie Przepis

Dorsz w naturalnym sosie Przepis

DODAJ KOMENTARZ