DROŻDŻOWE ROGALE Z NADZIENIEM MARCIŃSKIM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 150 MIN
  • LICZBA PORCJI 30
  • OCEŃ (średnia: 5)
Uwielbiam rogale marcińskie i jak na Poznaniankę przystało - objadam się nimi 11 listopada, jak również tydzień przed i po. Nigdy nie miałam aspiracji aby spróbować wiernie odtworzyć je we własnej kuchni, gdyż proces produkcji jest bardzo czasochłonny, aczkolwiek pokusiłam się o przygotowanie nieco uproszczonej wersji. Zamieniając oryginale ciasto na drożdżowe oszczędzamy naprawdę mnóstwo czasu a masę polecam przygotować eksperymentując - aż uzyskamy smak, który w 100% odpowiada naszym preferencjom.
Z podanych proporcji wychodzi ok. 30 sztuk niewielkich rogali (jak na zdjęciach).


SKŁADNIKI

Nadzienie

250 g maku (białego, suchego)

65 g migdałów

35 g orzechów włoskich

30 g skórki pomarańczowej (kandyzowanej)

2 łyżki miodu

6 łyżek śmietany kremówki 36% (lub 30%)

100 g masy marcepanowej

1 łyżeczka aromatu rumowego

Ciasto

25 g drożdży

600 g mąki pszennej

80 g białego cukru

jajko

300 ml mleka 2%

120 g masła (miękkiego)

pół łyżeczki aromatu rumowego

PRZYGOTOWANIE

Nadzienie

  1. Mak zalej wrzątkiem i gotuj przez 30 minut na niewielkim ogniu. Następnie dokładnie go odsącz na gęstym sicie lub ręczniku tetrowym. 
  2. Do maku dodaj posiekane orzechy włoskie i migdały. Całość dwukrotnie zmiel w maszynce lub dokładnie zmiksuj w robocie kuchennym. 
  3. Do masy dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową, miód, śmietanę, masę marcepanową (jeżeli jest gęsta wcześniej rozrób ją w miseczce z niewielką ilością śmietany) i olejek rumowy. Całość dokładnie wymieszaj. 

Ciasto drożdżowe

  1. Drożdże dokładnie wymieszaj z niewielką ilością ciepłej wody, łyżką cukru i łyżką mąki pszennej. Odstaw pod przykryciem na  10-15 minut aż drożdże zaczną pracować, a zaczyn zwiększy swoją objętość. 
  2. Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta, wyrób (ręcznie lub mikserem) i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. 

Lepienie rogali i pieczenie

  1. Ciasto rozwałkowuj (ale niezbyt cienko), pokrój na trójkąty, nałóż nadzienie i zwiń rogale (mi wyszło 30 sztuk). 
  2. Rogale ułóż na blaszkach piekarnikowych, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. 
  3. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (z termoobiegiem). 
  4. Piecz 15-20 minut. 
  5. Kiedy rogale ostygną możesz je udekorować lukrem (rozrabiając cukier puder z wodą) i drobno posiekanymi migdałami


Drożdżowe rogale z nadzieniem marcińskim Przepis

Drożdżowe rogale z nadzieniem marcińskim Przepis