DUSZONA CIELĘCINA Z WARZYWAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.56)
Duszone mięsa są zdrowsze, bardziej soczyste i pełniejsze aromatu niż gotowane, pieczone czy smażone.
Cielęcina do duszenia nadaje się idealnie - miękkie i delikatne mięso, które podczas duszenia przejdzie smakiem warzyw i ziół i nie straci swoich wartości odżywczych.
W związku z tym, że młode mięso ma bardzo mało tłuszczu a za to sporo tkanki łącznej zdecydowanie lepiej je piec lub dusić niż smażyć - i to dość długo.


SKŁADNIKI

250 g cielęciny

2 szt. marchewek

pół cukinii (dużej - powinno być tyle co marchewki wagowo)

pół cebuli

1 łyżka nasion kolendry (świeżej)

sól

pieprz czarny mielony

1 łyżka masła (do podsmażenia mięsa)

pół szklanki bulionu warzywnego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
77
3,8%
Bialko
7,7g
5,2%
Weglow...
2,2g
1,1%
Tluszcze
4,1g
6,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Cielęcinę kroimy w kostkę około 2 cm (wykrawamy ścięgna i błony)
  2. Na patelni (lub od razu w garnku o grubym dnie) rozpuszczamy masło
  3. Dodajemy cielęcinę i podsmażamy około 5 minut mieszając aż mięso się zetnie
  4. Siekamy drobno cebulę i dodajemy do mięsa
  5. Smażymy jeszcze około 3 minut aż cebula się lekko zeszkli
  6. Do garnka przelewamy zawartość patelni i dodajemy bulion
  7. Zagotowujemy i dodajemy marchewkę pociętą w plasterki oraz cukinię pociętą w plasterki lub połówki plasterków jeśli jest duża
  8. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ilość zależy od tego jak słony był bulion)
  9. Dodajemy kolendrę i dusimy na małym ogniu około 40 minut
  10. Od czasu do czasu trzeba danie przemieszać i sprawdzić czy warzywa i mięso są już miękkie


Duszona cielęcina z warzywami Przepis

Duszona cielęcina z warzywami Przepis

DODAJ KOMENTARZ