DWUKOLOROWY MAKARON Z ŚWIEŻYMI TRUFLAMI W ŚMIETANIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.09)
Trufle to niezwykłe grzyby, które mają bardzo charakterystyczny smak i aromat. Znane jako przysmak były już ponad 3500 lat temu.
Niestety teraz występują coraz rzadziej i coraz ciężej je znaleźć dlatego też ich ceny potrafią być bardzo wysokie.
W Polsce trufle są pod ścisłą ochroną i można je spotkać praktycznie tylko w Borach Tucholskich.
Oczywiście łatwo dostać te grzyby zakonserwowane w oliwie lub pod postacią pasty (najczęściej z masła z dodatkiem kilku procent trufli), ale najlepiej smakują świeże w połączeniu z makaronami lub jajkiem.
Stąd też taki przepis na naszym blogu - makaron ze świeżą truflą czarną w sosie śmietanowym, z małą ilością przypraw, żeby nie w pełni wyeksponować smak i aromat tego wspaniałego grzyba.


SKŁADNIKI

25 g trufli czarnych

3 łyżki śmietany 12%

4 łyżki śmietany kremówki 36%

1 łyżka masła

2 łyżki oliwy z oliwek (najlepiej truflowej)

30 g sera parmezanu

200 g makaronu tagliatelle (wstążki)

pół łyżeczki soli

pieprz czarny mielony (świeżo mielony do posypania)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
366
18,3%
Bialko
10,1g
6,7%
Weglow...
38,9g
19,4%
Tluszcze
19,2g
32%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Od trufli odcinamy potrzebny nam kawałek (tutaj około 25g)
  2. Truflę namaczamy w wodzie na około 30 minut przed jedzeniem, żeby skórka trochę zmiękła
  3. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  4. W małym rondelku umieszczamy masło i podgrzewamy aż się rozpuści
  5. Dodajemy oliwę, obie śmietany i sól
  6. Zostawiamy na małym gazie aż się zagotuje
  7. Truflę tniemy na cienkie plasterki (np obieraczką do warzyw lub bardzo ostrym nożem) - zostawiamy mały kawałek - około 5 gram
  8. Jak zagotuje się śmietana trzemy do niej na tarce (o małych oczkach) pozostały kawałek grzyba
  9. Trufla gotując się wydziela bardzo dużo aromatu i oddaje go śmietanie
  10. Sos gotujemy około 5 minut często mieszając
  11. Parmezan tniemy na cienkie plasterki - nie mieszamy z sosem bo sery silnie tłumią smak i zapach trufli
  12. Odcedzamy makaron i układamy go na talerzach
  13. Polewamy sosem i układamy na wierzchu plasterki parmezanu i trufli
  14. Przed podaniem oprószamy świeżo zmielonym pieprzem


Dwukolorowy makaron z świeżymi truflami w śmietanie Przepis

Dwukolorowy makaron z świeżymi truflami w śmietanie Przepis

Dwukolorowy makaron z świeżymi truflami w śmietanie Przepis

DODAJ KOMENTARZ