DYNIA NADZIEWANA MIĘSEM MIELONYM


KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Dynie hokkaido doskonale nadają się do nadziewania - są odpowiedniej wielkości, by pojedyncza dynia była daniem akurat dla jednej osoby (odpowiednio głodnej), po upieczeniu ich skórka jest jadalna, więc można zjeść wszystko co dostanie się na talerz, oraz mają stosunkowo mniej wilgoci niż inne gatunki dyni, więc nadzienie nie zacznie nam zbyt mocno pływać.
Dziś nadzienie bardzo klasyczne: mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy no i ser żółty, chrupiący i przypieczony ser żółty ;)


SKŁADNIKI

3 szt. pomidorów

1 łyżka masła

cebula

500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

4 szt. dyni (hokkaido)

200 g sera żółtego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
29
1,4%
Bialko
1,9g
1,2%
Weglow...
2,8g
1,4%
Tluszcze
1,1g
1,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę
  2. Rozgrzej masło na patelni
  3. Drobno posiekaj cebulę i dodaj na patelnię
  4. Podsmażaj około 3 minut aż się lekko przyrumieni
  5. Dodaj mięso mielone i smaż jeszcze 4 minuty często mieszając
  6. Przerzuć zawartość patelni do miski
  7. Dodaj drobno posiekane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj
  8. Odetnij górę z każdej dyni i łyżką wydłub środek (pestki, miąż zostaw)
  9. Włóż do nich mięso tak, żeby zajęło połowę wysokości
  10. Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach i wsyp go trochę do dyń
  11. Dopełnij dynie mięsem i zasyp je serem
  12. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
  13. Piecz w termoobiegu około 40 minut


Dynia nadziewana mięsem mielonym Przepis

Dynia nadziewana mięsem mielonym Przepis

Dynia nadziewana mięsem mielonym Przepis

DODAJ KOMENTARZ