DYNIA NADZIEWANA MIĘSEM MIELONYM Dynia nadziewana mięsem mielonym KATEGORIE Obiady Mięsne Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.81)32 Michał@MilionSmaków Dynie hokkaido doskonale nadają się do nadziewania - są odpowiedniej wielkości, by pojedyncza dynia była daniem akurat dla jednej osoby (odpowiednio głodnej), po upieczeniu ich skórka jest jadalna, więc można zjeść wszystko co dostanie się na talerz, oraz mają stosunkowo mniej wilgoci niż inne gatunki dyni, więc nadzienie nie zacznie nam zbyt mocno pływać. Dziś nadzienie bardzo klasyczne: mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy no i ser żółty, chrupiący i przypieczony ser żółty ;) SKŁADNIKI 3 szt. pomidorów1 łyżka masła1 cebula500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego2 ząbki czosnku świeżegopół łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki soli4 szt. dyni (hokkaido)200 g sera żółtego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 29 1,4% Bialko 1,9g 1,2% Weglow... 2,8g 1,4% Tluszcze 1,1g 1,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 966 48,3% Bialko 62g 41,3% Weglow... 93,6g 46,8% Tluszcze 35,9g 59,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę Rozgrzej masło na patelni Drobno posiekaj cebulę i dodaj na patelnię Podsmażaj około 3 minut aż się lekko przyrumieni Dodaj mięso mielone i smaż jeszcze 4 minuty często mieszając Przerzuć zawartość patelni do miski Dodaj drobno posiekane pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj Odetnij górę z każdej dyni i łyżką wydłub środek (pestki, miąż zostaw) Włóż do nich mięso tak, żeby zajęło połowę wysokości Zetrzyj ser na tarce o dużych oczkach i wsyp go trochę do dyń Dopełnij dynie mięsem i zasyp je serem Włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Piecz w termoobiegu około 40 minut