FALAFEL
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Falafel to klopsiki z ciecierzycy bardzo popularne na całym środkowym wschodzie nie tylko wśród wegetarian. Tak popularne, że nawet McDonald w Egipcie ma je w swoim menu pod nazwą McFalafel.
Podawane są na wiele sposobów i z różnymi dodatkami. Tym razem proponuję zjeść je z dodatkami na sposób grecki.


SKŁADNIKI

300 g suchej ciecierzycy

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

3 szt. jajek

3 łyżki mąki kukurydzianej

3 łyżeczki natki pietruszki

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

bułka tarta (do obtaczania klopsików)

olej roślinny (do smażenia)

4 szt. tortilli

8 łyżek jogurtu greckiego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
200
10%
Bialko
10,1g
6,7%
Weglow...
31,1g
15,6%
Tluszcze
4,3g
7,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Najpierw należy namoczyć ciecierzycę (na noc albo rano jeśli gotujemy po południu). Najlepiej wsypać ją do garnka i nalać wody tak, żeby było jej dwa razy więcej na wysokość niż ciecierzycy
  2. Ciecierzycę gotować przez około godzinę aż zmięknie (wody nie należy solić)
  3. Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno posiekać
  4. Ciecierzycę rozgnieść na gładką masę i przełożyć do miski
  5. Dodać cebulę, czosnek i pietruszkę
  6. Wbić jajka
  7. Wsypać mąkę
  8. Doprawić solą i pieprzem
  9. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać
  10. Nabierać dużo masy na łyżkę stołową i formować z niej klopsiki (powinny wyjść dość małe)
  11. Obtoczyć je w bułce tartej i odstawić
  12. Wlać olej do garnka i mocno go rozgrzać (falafel smaży się cały zanurzony w oleju - jak frytki)
  13. Jak już olej będzie gorący należy włożyć do niego klopsiki (najlepiej powoli łyżką)
  14. Smażyć aż się zarumienią - między 3 a 5 minut
  15. Tortillę podgrzać w piekarniku lub na suchej patelni (kilka minut, bo później zrobi się twarda)
  16. Położyć tortille na talerzach
  17. Na każdą nałożyć dwie łyżki jogurtu greckiego
  18. Na całość położyć około 6 klopsików (falafel jest bardzo sycący)
  19. Podawać ciepłe


Falafel Przepis

Falafel Przepis

Falafel Przepis

DODAJ KOMENTARZ