FALAFEL WRAP
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.05)
Idealne danie zarówno dla miłośników zdrowego jedzenia jak i fastfood'u.
Klasyczny wrap jaki można spotkać w wielu restauracjach, ale zamiast kurczaka jest falafel z ciecierzycy.
To połączenie jest bardzo popularne na bliskim wschodzie - warto spróbować go we własnym domu.


SKŁADNIKI

300 g suchej ciecierzycy

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

3 szt. jajek

3 łyżki mąki kukurydzianej

3 łyżeczki natki pietruszki

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

bułka tarta (do panierowania)

olej roślinny (do smażenia)

4 szt. tortilli

4 liście kapusty pekińskiej

pół cebuli

pół cebuli czerwonej

papryka Bell czerwona

pomidor

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
135
6,7%
Bialko
6,6g
4,4%
Weglow...
21,4g
10,7%
Tluszcze
2,8g
4,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ciecierzycę trzeba namoczyć najlepiej na noc przed gotowaniem. Najlepiej wsypać ją do garnka i nalać zimnej wody tak żeby było jej dwa razy więcej niż ciecierzycy na wysokość
  2. Ciecierzycę należy gotować przez godzinę. (uwaga: wody nie należy solić)
  3. Jedną cebulę, pietruszkę i czosnek drobno posiekać
  4. Ciecierzycę rozgnieść na gładką masę (np. widelcem) i przełożyć do miski
  5. Wbić jajka i wsypać mąkę
  6. Dodać cebulę, pietruszkę i czosnek
  7. Doprawić solą i pieprzem i bardzo dobrze wymieszać
  8. Nabierać łyżką dużą ilość masy i formować z niej kulki - powinny wyjść dość małe
  9. Obtoczyć je w bułce tartej i odstawić
  10. W garnku rozgrzać olej
  11. Jak już olej będzie gorący można włożyć do niego kulki (najlepiej powoli łyżką, żeby olej nie zaczął chlapać)
  12. Smażyć aż się wyraźnie zarumienią (około 5 minut)
  13. Po usmażeniu wyłożyć je na papierowy ręcznik, żeby tłuszcz ociekł
  14. Rozłożyć tortillę
  15. Pokroić cebulę i czerwoną cebulę na półplastry
  16. Paprykę i kapustę pekińską pokroić w małe kawałki a pomidora w ćwiartki
  17. Na tortilli położyć kawałki kapusty pekińskiej
  18. Posypać cebulą
  19. Poprzecinać falafele na pół i ułożyć na cebuli
  20. Dodać paprykę i pomidora
  21. Polać waszym ulubionym sosem (np. ketchupem, czy moim ulubionym do takich dań sosem koperkowo-czosnkowym)
  22. Zagiąć jedną część tortilli do środka a następnie zwinąć ją prostopadle do tego boku
  23. Tortilla najlepiej smakuje z jeszcze gorącym farszem


Falafel wrap Przepis

Falafel wrap Przepis

Falafel wrap Przepis

DODAJ KOMENTARZ