FASOLA W SOSIE POMIDOROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.38)
Fasolka po bretońsku bez mięsa? Czemu nie. Okazuje się, że może być równie smaczna jak ta z dodatkiem boczku co rozwiązuje problem wegetarian czy osób, które po prostu ograniczają mięso w diecie.
Taki obiad jest bardzo sycący a do tego zdrowy - rośliny strączkowe są ważnym elementem zbilansowanej diety.
Uwaga: czas przygotowania nie obejmuje moczenia fasoli przez noc.


SKŁADNIKI

1 szklanka białej fasoli

2 szt. ziela angielskiego (ziarna)

liść laurowy

6 szt. czarnego pieprzu w ziarnach

2 łyżki oleju rzepakowego

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

400 g pomidorów w puszce

szczypta soli

1 łyżeczka ksylitolu

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

szczypta papryki chilli mielonej

1 łyżka majeranku

pół łyżeczki tymianku suszonego

PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc. 
  2. Następnego dnia wodę wylej a fasolę dokładnie przepłucz. 
  3. Fasolę zalej 1 l świeżej wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu
  4. Gotuj prawie do miękkości na wolnym ogniu (ok. 40 minut). 
  5. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją. 
  6. Do cebuli dodaj drobno posiekane ząbki czosnku, smaż jeszcze przez minutę. 
  7. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy oraz pomidory z puszki (razem z sosem), rozdrobnij je łyżką. Smaż aż sos zgęstnieje. 
  8. Ugotowaną fasolę odsącz, dodaj sos pomidorowy i wymieszaj. Duś jeszcze 10 minut. 
  9. Pod koniec dopraw solą, ksylitolem, słodką papryką, chilli, majerankiem i tymiankiem


Fasola w sosie pomidorowym Przepis

Fasola w sosie pomidorowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ