FASOLA Z WARZYWAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Sycące i pełnowartościowe danie idealne na zbliżające się chłodniejsze dni. Fasola jako źródło roślinnego białka wraz z towarzyszącą jej tu całą serią zdrowych warzyw, począwszy od kalarepy, poprzez seler, por, paprykę czy jarmuż, zapewni codzienną dawkę witamin i mikroelementów. Danie jest uniwersalne i można je podjadać w ciągu dnia niezależnie od pory: czy to śniadanie, obiad, przekąska czy też kolacja.


SKŁADNIKI

250 g fasoli czerwonej

papryka Bell czerwona

kalarepa

pół selera

pół pora

5 liści jarmużu

2 szt. cebuli

1 ząbek czosnku świeżego

pomidor

pieprz czarny mielony

sól

zioła prowansalskie (opcjonalnie)

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
36
1,8%
Bialko
1,8g
1,2%
Weglow...
7g
3,5%
Tluszcze
0,3g
0,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Fasolę dzień wcześniej przepłukać wodą i zalać, a na drugi dzień ugotować w tej samej wodzie do miękkości (dolać wody jeśli zajdzie potrzeba).
  2. Posiekać cebule i czosnek i podsmażyć na oliwie.
  3. Dodać pokrojone w kostkę pozostałe warzywa: paprykę, kalarepę, seler, pora i pomidora. Gdy warzywa zmiękną dołożyć oczyszczony i porwany jarmuż.
  4. Następnie wymieszać z ugotowaną fasolą oraz przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie ziołami prowansalskimi.


Fasola z warzywami Przepis

Fasola z warzywami Przepis

DODAJ KOMENTARZ