FASOLKA SZPARAGOWA SMAŻONA Z CZOSNKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.17)
Fasolę szparagową je się u nas w kraju najczęściej gotowaną i polaną bułką tartą z masłem. To pyszne połączenie, ale z fasolki można zrobić znacznie więcej.
Na przykład posmażyć ją lekko na oliwie z czosnkiem. Proste i szybkie, a smakuje bardzo ciekawie. Sprawdza się jako dodatek do obiadów dokładnie tam gdzie tradycyjna forma fasolki, ale może też być podana po prostu jako ciepła przekąska.


SKŁADNIKI

2 szklanki zielonej fasolki szparagowej

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżeczki soli

oliwa z oliwek (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Obetnij końcówki z fasolki
  2. Zagotuj wodę, dodaj do niej sól i wrzuć fasolkę
  3. Gotuj około 15 minut (nie chcemy, żeby była całkiem miękka)
  4. Rozgrzej oliwę na patelni
  5. Potnij czosnek w cienkie plasterki i włóż na patelnię
  6. Po około 2 minutach (jak będzie czuć zapach czosnku) dodaj fasolkę
  7. Smaż od czasu do czasu mieszając 5 minut (aż będzie lekko przyrumieniona)
  8. Dobrze smakuje jako ciepła przekąska, ale też jako dodatek do obiadu


Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem Przepis

Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem Przepis

Fasolka szparagowa smażona z czosnkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ