FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWO-KOKOSOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4)
Czy mieliście już okazję jeść fasolkę szparagową w wersji azjatyckiej? Jeśli nie gorąco polecam.
Pomysł na ten przepis znalazłem w drugiej Jadłonomii i od razu zastanowiło mnie połączenie fasolki szparagowej z kokosem - dziwnie i nietypowo. Jak się okazało smakuje świetnie.
To danie do którego na pewno będę wracał.


SKŁADNIKI

pół kg zielonej fasolki szparagowej

pomidor

cebula

2 łyżki wiórków kokosowych

¼ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

1 łyżka oleju kokosowego

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
55
2,7%
Bialko
1,7g
1,1%
Weglow...
6,1g
3%
Tluszcze
3,2g
5,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokój fasolkę w dwu - trzy centymetrowe kawałki (w ten sposób podczas smażenia szybko przestanie być surowa)
  2. Sparz pomidora i obierz go ze skórki a następnie pokrój w drobną kostkę.
  3. Cebulę, wiórki kokosowe, sól i chili wrzuć do blendera i zmiel na jednolitą masę.
  4. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzuć kumin i podsmażaj około minuty aż dobrze będzie czuć jego zapach.
  5. Dodaj olej kokosowy i jak się rozpuści przełóż masę z blendera.
  6. Smaż około 5 minut aż cebulą zacznie robić się brązowa i wrzuć fasolkę.
  7. Smaż często mieszając około 5 minut żeby fasolka złapała lekko brązowy kolor.
  8. Wrzuć pomidory i duś od czasu do czasu mieszając przez 10 do 15 minut aż sos zrobi się gęsty.
  9. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem.


Fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-kokosowym Przepis

Fasolka szparagowa w sosie pomidorowo-kokosowym Przepis

DODAJ KOMENTARZ