FASOLKA SZPARAGOWA Z BOCZKIEM I CZOSNKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Fasolka szparagowa jest doskonałym dodatkiem do letnich obiadów. Poza klasyczną wersją - gotowaną z bułką tartą i masłem, można przygotować też parę alternatywnych wersji.
To jedna z nich. Propozycja nie dla wegetarian, bo fasolka jest z dodatkiem podsmażonego boczku. Do tego silny posmak czosnku i mamy pyszną kompozycję, która może nawet posłużyć nam za lunch lub obiad.


SKŁADNIKI

2 szklanki zielonej fasolki szparagowej

50 g wędzonego boczku

2 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj wodę i lekko ją posól
  2. Odetnij końcówki fasolki i wrzuć ją do garnka
  3. Gotuj około 15 minut (powinna być lekko twarda)
  4. Potnij boczek w słupki i wrzuć na patelnię
  5. Jak wytopi się tłuszcz dodaj posiekany w plasterki czosnek
  6. Jak będzie czuć zapach czosnku (po około dwóch minutach) dodaj fasolkę
  7. Smaż często mieszając około 10 minut


Fasolka szparagowa z boczkiem i czosnkiem Przepis

Fasolka szparagowa z boczkiem i czosnkiem Przepis

Fasolka szparagowa z boczkiem i czosnkiem Przepis

DODAJ KOMENTARZ