FENKUŁ ZAPIEKANY Z SEREM


KATEGORIE
Wegetariańskie
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.25)
Fenkuł czyli koper włoski charakteryzuje się nieco anyżkowym posmakiem, co według mnie sprawia, że doskonale komponuje się z różnymi gatunkami sera.
Tak jak w tym przypadku, gdy przygotowujemy bardzo proste danie. Po prostu: koper włoski, kilka gatunków sera, pomidorki i troszkę soku z cytryny. Wystarczy na małą kolację, czy drugie danie na obiad.


SKŁADNIKI

fenkuł (koper włoski)

3 łyżki soku z cytryny

3 łyżki twarożku wiejskiego

2 łyżki sera rokpol

75 g bryndzy

pół sera mozzarella

3 ząbki czosnku świeżego

pół łyżeczki mielonego pieprzu

¼ łyżeczki soli

5 szt. pomidorków koktajlowych

PRZYGOTOWANIE

  1. Zagoruj wodę w garnku
  2. Umyj i oczyść fenkuł (zerwij wierzchnie liście jeśli nie są ładne)
  3. Przetnij go na pół wzdłuż i wrzuć do wody
  4. Dodaj sok z cytryny i gotuj 20 minut
  5. Odcedź
  6. W między czasie przygotuj masę serową
  7. Do miseczki włóż twarożek wiejski
  8. Dodaj drobno posiekaną bryndzę i ser rokpol oraz mozzarellę
  9. Wymieszaj rozgniatając sery
  10. Dodaj drobno posiekany czosnek, sól i pieprz
  11. Do naczynia żaroodpornego nalej trochę wody (tak, żeby ledwo przykrywała dno) i ułóż połówki fenkułu
  12. Ułóż na nim masę serową a na niej przecięte na pół pomidorki koktajlowe
  13. Piecz bez przykrycia około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni w termoobiegu (ser od góry powinien się przyrumienić)


Fenkuł zapiekany z serem Przepis

Fenkuł zapiekany z serem Przepis

DODAJ KOMENTARZ