FIT MUFFINKI Z JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 4.75)
Hej miłośnicy muffinek! Przychodzę dziś do Was z nowym przepisem na mega proste muffinki (wystarczy wymieszać składniki!), którymi możecie się zajadać bez wyrzutów sumienia i potraktować jako zdrową przekąskę. Dodatkowym bonusem jest fakt, że muffinki pozostają przyjemnie wilgotne przez kilka dni więc śmiało przygotujcie większą porcję.


SKŁADNIKI

Ciasto

200 g jabłek

30 g orzechów włoskich

30 g orzechów pecan

100 g cukru kokosowego

70 ml oleju z pestek winogron

jajko

2 łyżeczki aromatu waniliowego

220 ml jogurtu naturalnego

250 g mąki orkiszowej (lub pszennej)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Posypka

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z termoobiegiem.
  2. Otwory w formie do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami. 
  3. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce, orzechy drobno posiekaj. 
  4. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki ciasta i wyłóż je do przygotowanych wcześniej papilotek. 
  5. 2 łyżki grubego cukru trzcinowego wymieszaj z cynamonem. Przygotowaną mieszanką posyp muffinki. 
  6. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż muffinki dobrze wyrosną i się zarumienią. 


Fit muffinki z jabłkami Przepis

Fit muffinki z jabłkami Przepis

Fit muffinki z jabłkami Przepis