FLACZKI Z KALMARÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 4.15)
Znalezienie w polskim sklepie krążków kalmarów bez panierki to nie lada wyzwanie. Jeżeli Wam się to uda przyrządźcie z nich flaczki, czyli pożywną zupę z dodatkiem świeżej włoszczyzny. Ja kupiłam zamrożone krążki kalmarów w Auchan ale równie dobrze możecie wykorzystać świeże lub kupić tuszki i pociąć je w krążki.
Zupa jest naprawdę smaczna dlatego polecam od razu przygotować większą porcję na kilka dni.


SKŁADNIKI

250 g kalmarów (w krążkach)

¼ szklanki suszonych grzybów leśnych

1 łyżka masła

cebula

pół opakowania włoszczyzny

pół l bulionu warzywnego

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona

papryka ostra mielona

gałka muszkatołowa mielona

majeranek

¼ szklanki śmietany 12%

1 łyżka mąki pszennej

sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeżeli używasz mrożonych kalmarów rozmroź je.
  2. Suszone grzyby zalej wodą i mocz przez godzinę. Potem ugotuj je do miękkości w tej samej wodzie.
  3. Kalmary umyj, wrzuć do ciepłej wody, posól i gotuj odkryte przez 30 minut, następnie ostudź.
  4. Włoszczyznę dokładnie umyj i pokrój w kawałki takiej wielkości jak lubisz.
  5. Na maśle podmsaż pokrojoną w piórka niedużą cebulę.
  6. Gdy cebula się zeszkli dodaj włoszczyznę. Smaż przez chwilę, zalej wodą i duś pod przykryciem na małym ogniu. W trakcie duszenia dodaj miękkie grzyby.
  7. Przygotuj bulion, dodaj do niego odsączone kalmary, warzywa i dopraw pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, gałką muszkatołową i majerankiem.
  8. Gotuj aż warzywa będą całkiem miękkie.
  9. Pod koniec gotowania w szklance dokładnie wymieszaj śmietanę i mąkę. Wlej do zupy i dokładnie wymieszaj. 


Flaczki z kalmarów Przepis

Flaczki z kalmarów Przepis

DODAJ KOMENTARZ