FOIE GRAS Z GĘSIEJ WĄTRÓBKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.93)
Francuski przysmak wokół którego co jakiś czas pojawiają się kontrowersyjne dyskusje - ze względu na sposób tuczenia gęsi w niehumanitarny sposób.
Dlatego też moją wersję postanowiłem przygotować z wątroby gęsi, która nie była tuczona w sposób sztuczny tylko biegała po podwórku.


SKŁADNIKI

wątróbka drobiowa (z gęsi)

2 łyżki mleka 2%

1 łyżka smalcu (gęsiego)

1 łyżka pasty truflowej

1 łyżka wina porto

1 łyżka bułki tartej

1 łyżeczka soku z cytryny

jajko (żółtko)

pół łyżeczki żelatyny

sól

pieprz czarny mielony

pół szklanki bulionu warzywnego

PRZYGOTOWANIE

Przepis jest z małych ilości składników a sam pasztet po zrobieniu mieści się w kokilce. Wszystko wynika z tego, że kupiłem całą gęś do upieczenia i postanowiłem wykorzystać ją w 100%. Jeśli kiedyś zrobicie to samo to polecam za jednym razem zrobić sobie:

a i tak zostanie wam sporo smalcu do smażenia innych potraw.
A oto przepis:
  1. Umyć wątróbkę i oczyścić ją z żył i zielonych plamek (jeśli są)
  2. Do miseczki wlać mleko, dodać szczyptę soli i szczyptę pieprzu
  3. Włożyć wątróbkę i odłożyć do lodówki na minimum 2 godziny
  4. Zmielić wątróbkę lub jeśli nie posiadacie maszynki do mielenia to dokładnie ją posiekać nożem (ja tak robię)
  5. Do miseczki włożyć smalec, pastę truflową i wymieszać
  6. Dodać resztę składników: porto, bułkę tartą, sok z cytryny, żółtko oraz wątróbkę
  7. Doprawić do smaku solą i pieprzem i mieszać (najlepiej widelcem) aż masa będzie gładka
  8. Włożyć do kokilki (lub innego pojemnika żaroodpornego)
  9. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut w termoobiegu
  10. W międzyczasie rozpuścić pół łyżki żelatyny w połowie szklanki bulionu
  11. Wyjąć foie gras z piekarnika i odstawić do ostygnięcia
  12. Zalać bulionem z żelatyną i odstawić do lodówki do zastygnięcia - bulionu powinno być tak kilka milimetrów na wierzchu pasztetu - zrobi się apetyczna galaretka
  13. Najlepiej jeść z dobrym, świeżym chlebem ;)


Foie gras z gęsiej wątróbki Przepis

Foie gras z gęsiej wątróbki Przepis

DODAJ KOMENTARZ