FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.38)
Gęsta zupa praktycznie z samej cebuli o wyjątkowo głębokim smaku. Choć robi się ją całą godzinę to w tym czasie nie trzeba się nią przez większość czasu zajmować ;)
Do podkreślenia smaku i urozmaicenia kompozycji podamy ją z grzankami z bagietki z roztopionym serem.


SKŁADNIKI

4 szt. cebuli

1½ l bulionu warzywnego

50 g masła

2 łyżki mąki pszennej

sól

pieprz czarny mielony

4 kromki bagietki pszennej

4 plasterki sera żółtego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
60
3%
Bialko
1,9g
1,3%
Weglow...
6g
3%
Tluszcze
3,1g
5,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Do dużego garnka wrzucić masło
  2. Cebule drobno posiekać
  3. Jak masło się rozpuści dodać cebulę i dusić na małym ogniu przez 15 minut (bez mieszania)
  4. Przez kolejne 15 minut dusić cebulę od czasu do czasu mieszając
  5. Dodać mąkę i dusić mieszając 5 minut
  6. Zalać cebulę bulionem
  7. Dodać sól i pieprz i zagotować
  8. Zmniejszyć ognień do najmniejszego przy jakim zupa jeszcze bulgocze i gotować 10 minut
  9. Do piekarnika włożyć kromki bagietki z plasterkami sera i włączyć grzanie na 150 stopni w termoobiegu
  10. Grzanki powinny być chrupiące a ser roztopiony w momencie jak zupa będzie gotowa
  11. Nalać zupę do talerzy lub misek i podawać z grzankami


Francuska zupa cebulowa Przepis

Francuska zupa cebulowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ