FRITTATA Z BROKUŁAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.25)
Frittaty i omlety to moje ulubione śniadania. Robi się je szybko a są pożywne i sycące.
Taki dobry początek dnia. Dziś frittata na zielono - z brokułami, które dobrze komponują się z serem i jajkiem.


SKŁADNIKI

3 szt. jajek

1 łyżka oliwy z oliwek

3 łyżki mleka 2%

pół sera mozzarella

1 szklanka brokułów

1 łyżeczka soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
156
7,8%
Bialko
10,1g
6,7%
Weglow...
3g
1,5%
Tluszcze
11,6g
19,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj w garmku wodę z połową łyżeczki soli
  2. Wrzuć brokuły i gotuj pod przykryciem około 4 minut
  3. Po wyjęciu z wrzątku włóż je na minutę do zimnej wody
  4. Wbij jajka do miski i dobrze je roztrzep (np. widelcem)
  5. Dodaj oliwę, mleko oraz sól i pieprz i dobrze wymieszaj
  6. Rozpuść masło na patelni
  7. Do jajek dodaj starty ser i wlej na patelnię
  8. Dodaj brokuły (wilekość kawałków takie jak lubisz, ja różyczki rwę na pół)
  9. Przykryj patelnię pokrywką
  10. Smaż około 15 minut w dość niskiej temperaturze aż jajka się zetną od góry (bez mieszania i przewracania)
  11. Najlepiej smakuje z pieczywem ;)


Frittata z brokułami Przepis

Frittata z brokułami Przepis

DODAJ KOMENTARZ