FRITTATA Z PAPRYKĄ I CIECIORKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Jak każda frittata również i tak jest sycąca i smaczna, a przy tym zdrowa. Frittatę czyli tzw. ciasto z jajek możecie przygotować z dowolnymi dodatkami dlatego jest ona dobrą opcją na spożytkowanie resztek z lodówki :)
Moja frittata przyjemnie pachnie czosnkiem a głównymi dodatkami są czerwona papryka i cieciorka z puszki.


SKŁADNIKI

4 szt. jajek

papryka Bell czerwona

¾ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)

2 szt. cebuli (małe)

1 ząbek czosnku świeżego

2 łyżki natki pietruszki

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebule pokrój dość drobno, paprykę pokrój w kostkę. 
  2. Na odrobinie oleju podsmaż cebule
  3. Dodaj paprykę, ciecierzycę z puszki i rozgnieciony ząbek czosnku. Podsmażaj przez chwilę.
  4. Jajka rozkłóć widelcem w szklance i wlej na patelnię. Całość delikatnie rozmieszaj ale niezbyt bardzo. 
  5. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i smaż aż danie zetnie się po bokach.
  6. Następnie przykryj patelnię pokrywką  i podgrzewaj aż białko przestanie być przezroczyste. 
  7. Podawaj od razu posypane natką pietruszki


Frittata z papryką i cieciorką Przepis

Frittata z papryką i cieciorką Przepis

DODAJ KOMENTARZ