GĘSI SMALEC ZE SKWARKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 3.86)
Gęsi smalec od stuleci w medycynie ludowej uważany był za idealny lek na wiele dolegliwości - zarówno podawany doustnie jak i stosowany miejscowo jako okłady. Łagodził bóle stawów i kręgosłupa, regenerował układ oddechowy a nawet dodawał energii seksualnej.
My skupmy się na tym, że ma niepowtarzalny smak - o wiele lepszy od klasycznego smalcu.
Jego jedyny minus to fakt, że po wyjęciu z lodówki po parunastu minutach robi się już za bardzo płynny - tak więc trzeba go jeść szybko ;)
W tej wersji proponuję nietypowe połączenie - gęsi smalec z wieprzowymi skwarkami. Warto spróbować ;)


SKŁADNIKI

gęś (będziemy potrzebować tylko tłuszcz)

100 g słoniny (do skwarek)

sól

PRZYGOTOWANIE

  1. Z gęsi wyciąć tłuszcz - ten który nas interesuje znajduje się między skórą a mięsem.
  2. Tłuszcz włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni (powyżej 200 stopni gęsi tłuszcz traci swoje wartości odżywcze)
  3. Trzymać w piekarniku aż tłuszcz stanie się płynny (między 20 a 30 minut)
  4. Zlać tłuszcz do osobnego naczynia a łyżkę przelać na patelnię
  5. Słoninę pokroić w drobną kostkę (około 3 mm) i wrzucić na patelnię
  6. Smażyć aż skwarki zrobią się chrupiące - około 5 minut
  7. Do gęsiego tłuszczu dodać sól i skwarki
  8. Dobrze wymieszać
  9. Przelać do kokilek lub innego naczynia kamionkowego i wstawić do lodówki aż zastygnie
Całą procedurę można skrócić jeśli będziecie robić pieczeń z całej gęsi. Wtedy tłuszcz wytopi się sam i wystarczy go zlać. Smalec robi się wtedy z innymi dodatkami - w zależności z czym była pieczona gęś ;)


Gęsi smalec ze skwarkami Przepis

Gęsi smalec ze skwarkami Przepis

Gęsi smalec ze skwarkami Przepis

DODAJ KOMENTARZ