GOŁĄB PIECZONY Z WARZYWAMI W FOLII
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Gołąb to część kuchni polskiej - z tych części, które obecnie są zapomniane. Kiedyś gołąb był dość częstym gościem na polskich stołach, czy to w formie rosołu czy właśnie pieczeni. Mięso jest podobne do dzikich ptaków, ale ma więcej mięsa niż na przykład przepiórka.
Warto spróbować.


SKŁADNIKI

1 łyżeczka mięty świeżej

1 łyżeczka natki pietruszki

pół łyżki tymianku suszonego

pół łyżki rozmarynu suszonego

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

2 szt. gołębie

2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE

  1. Poszatkuj miętę i natkę pietruszki.
  2. Przełóż do miski i dodaj tymianek, rozmaryn i pieprz oraz połowę soli.
  3. Wymieszaj i przełóż nadzienie do środka gołębi.
  4. Z zewnątrz natrzyj je resztą soli.
  5. Na każdym kawałku mięsa połóż łyżkę masła.
  6. Zawiń je dokładnie w folię aluminiowa i przełóż do piekarnika.
  7. Piecz około 45 minut w 200 stopniach w termoobiegu.


Gołąb pieczony z warzywami w folii Przepis

Gołąb pieczony z warzywami w folii Przepis

Gołąb pieczony z warzywami w folii Przepis

DODAJ KOMENTARZ