GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 2.67)
Gołąbki w wersji szybszej, ale nie mniej smacznej niż klasyczne. Zwykła kapusta została zastąpiona pekińską, z którą mieszane jest mięso wraz z dodatkami (bez zawijania). Do tego soczysty sos pomidorowy i obiad gotowy!


SKŁADNIKI

550 g mięsa mielonego wieprzowego

700 g kapusty pekińskiej

2 szt. cebuli

2 szt. jajek

¾ szklanki kaszki manny

sól

pieprz czarny mielony

olej roślinny

Sos

3 szklanki wody

2 szt. kostek rosołowych (najlepiej ekologiczne bez glutaminianu)

100 g koncentratu pomidorowego

200 g ketchupu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
69
3,5%
Bialko
5,7g
3,8%
Weglow...
6,9g
3,5%
Tluszcze
2,1g
3,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski, posolić i odstawić na pół godziny.
  2. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju.
  3. Wymieszać mięso z kapustą, cebulami, jajkami, kaszką manną i przyprawić solą i pieprzem.
  4. Wyrobić z masy okrągłe gołąbki, chwilę podsmażyć na patelni i przełożyć do większego rondla (brytfanny).
  5. Połączyć składniki na sos, zagotować, zalać nim gołąbki i gotować całość około pół godziny. 

Można podawać same z sosem lub ziemniakami. U mnie na zdjęciach udekorowane zostały inną rośliną kapustną - jarmużem.


Gołąbki z kapusty pekińskiej Przepis

Gołąbki z kapusty pekińskiej Przepis

Gołąbki z kapusty pekińskiej Przepis

DODAJ KOMENTARZ